ההבדל בין תנור ביתי לתנור תעשייתי
ההבדל בין תנור ביתי לתנור תעשייתי
את התנור הביתי אין צורך להציג, הרי לרובנו נדמה שהוא איתנו מאז ומתמיד, ניצב בפינת המטבח ומשמש כמכשיר בישול ואפייה בעזרתו אנחנו יכולים להכין מטעמים. אך מלבד תנור המטבח הביתי והאהוב, יש סוג נוסף של תנורים שאותו רובנו מכירים פחות – תנור תעשייתי, שלו שימושים רבים מאוד בכמה ענפי תעשייה בולטים ומתקדמים, אך באופן טבעי, דרך פעולתו פחות מוכרת לציבור הרחב ושונה מזו שבה פועלים התנורים הביתיים שלנו. אז מה ההבדל בין התנורים הביתיים לבין התנורים התעשייתיים ומה בדיוק הופך אותם לשני "יצורים" שונים? ננסה להסביר זאת כעת.
ההבדלים הקיימים בין תנור תעשייתי לתנור ביתי
- טמפרטורת מקסימום – תנור תעשייתי יכול להגיע לטמפרטורות עצומות של עד 3000 מעלות צלזיוס בקירוב, וזאת כדי לאפשר התרחשותם של תהליכים כימיים הדורשים חום אדיר שכזה. בתנור אפייה ביתי, לעומת זאת, אנחנו ממש לא זקוקים לעוצמות חום שכאלו –אפילו המאכלים הדורשים את מקסימום החימום הניתן לא צריכים יותר מ-240 מעלות, וזו אכן הטמפרטורה המירבית שאליה מרבית התנורים הביתיים יכולים להגיע.
- שיטת החימום – העקרון שעומד מאחורי תנור האפייה הביתי הוא פשוט ביותר, ומתבסס על כלל פיזיקלי המוכר לאדם עוד מימים ימימה של עליית חום מלמטה למעלה. תנורי הטורבו החדשים יודעים גם לפזר את החום בכל התנור, והם מחוברים לגז או לחשמל שיוצר את האנרגיה לשם פעולתם, אך עקרון החימום נשאר פחות או יותר דומה למה שהכיר האדם עוד מימי גילוי האש. התנורים התעשייתים, לעומת זאת, עובדים על שיטות ועקרונות שונים, כשמטרת הפעולה היא להשיג תכונות או תנאים נדרשים מן המתכות והסגסוגות הנכנסות בדרך כלל לתנורים שכאלו. לצורך כך משתמשים בגזים ייעודים, הפועלים על עקרונות כימים ופיזיים שונים, על מנת להגיע לתוצאה הרצויה.
- החומרים מהם הוא מורכב– תא החימום והבישול בתנור ביתי רגיל מורכב לרוב מחומרים מתכתיים עמידים בפני החום הממוצע הנוצר בתנור – כמו למשל אמייל וטפלון, שנבחרו גם בשל כך שהם שלא צוברים יותר מדי לכלוך וקל לנקות אותם. תנורים תעשייתים, לעומת זאת, מורכבים מחומרים חזקים בהרבה מן התנורים הביתיים, המסוגלים להחזיק מעמד גם בטמפרטורות הקיצוניות הנוצרות בתנור במהלך התהליך. כך למשל תא הבערה של תנורי וואקום, שיכולים להגיע לטמפרטורה של 2000 מעלות, מורכב מגרפיט, חומר עמיד בפני טמפרטורות שכאלו, או ממתכת רפרקטורית – שלה יכולת עמידות יוצאת מן הכלל בפני חום בעוצמות הגבוהות ביותר שיש.
- אופן השיווק – תנורי מטבח סטנדרטיים ניתן לרכוש בכל אחת מרשתות האלקטרוניקה והחשמל הקיימות בארץ, ואילו על מנת לרכוש תנורים תעשייתים מקצועיים יש לפנות אל מומחים העוסקים בייבואם ושיווקם, כמו למשל חברת IBT - מהחברות המובילות בארץ לייבוא ושיווק תנורים תעשייתים.